OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Lasagne

 

 

Suroviny na boloňskú zmes:

- 2 plátky slaniny
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stopky zeleru
- olivový olej
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- 500g mletého hovädzieho mäsa (bravčového, alebo mix - bravčové a hovädzie)
- 2x 400g mletých paradajok
- morská soľ, čerstvé mleté korenie
- malá hrsť čerstvej bazalky
- 50g parmezánu 

Suroviny na lasagne:

- 250g sušených plátov vaječných lasagní
- 1x 500ml creme fraiche (môžeme nahradiť zakysanou smotanou)
- 100g parmezánu
- 1 zrelá paradajka

Postup na boloňskú zmes:

Jemne nakrájame slaninu. Ošúpeme a nakrájame cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler. Rozohrejeme si väčší hrniec a pridáme 2 lyžice olivového oleja, slaninu, oregano a pečieme a miešame pokiaľ slanina nezozlatne. Potom pridáme zeleninu a pečieme cca 7 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne a ľahko se nesfarbí. Pridáme mleté mäso a mleté paradajky. Plechovku vypláchneme trochou vody a vodu pridáme do hrnca. Ľahko osolíme, pokoreníme a necháme dusiť na miernom ohni 45 minút. Nasekáme si bazalku.

Predhrejeme si trúbu na 190°C. Do zmesi pridáme 50g parmezánu, nasekanú bazalku a zamiešame. Vyskúšame a prípadne dosolíme a dokoreníme. Ľahko pokvapkáme olivovým olejom a sprudka pečieme 3-4 minúty v túbe. Ak vám zostalo v zmesi príliš šťavy precedíme zmes cez sito.

Postup na lasagne:


Do zapekacej misy nanesieme vrstvu mäsové zmesi, pridáme vrstvu lasagní, potrieme creme fraiche, osolíme, okoremíme, posypeme parmezánom a znova pridáme mäsovú zmes. Takto pokračujeme až do poslednej vrstvy, ktorú zakončíme plátkami lasagní, creme fraiche, osolíme, okoreníme, posypeme parmezánom, obložíme paradajkou nakrájanou na plátky, lístkami bazalky a znova posypeme parmezánom. Prikryjeme alobalom a pečieme 20 minút na 185°C. Po 20 minútach alobal zložíme a pečieme cca 35 minút pokiaľ, lasagne "nebublajú" a nie sú dozlata upečené.